Pages

Tuesday, November 9

Jom Belajar Buat Laman Web



Saya nak cerita sedikit mengenai blog dot com sendiri. Ada yang masih tak faham
apa itu blog.com dan ape itu minisite.com

  1. blog .com - blog laman web sosial yang kita selalu tengok layoutnya macam blogger.
  2. minisite.com - Laman yang menjual produk tunggal. Contohnya kalau anda nak jual produk tegangkan zakar , sistem jana duit, produk ebook panduan, atau video.
Apabila sebut sahaja blog.com sendiri pasti anda sudah tahu apa ke bendanya itu.
Saya pun dulu macam anda jugalah. Layan perasaan tak faham-faham lagi apa itu blog.com

Untuk anda mulakan perniagaan internet walaupun secara kecil-kecilan, saya cadangkan
anda buat cara saya ni sebagai persediaan:
  1. Mesti ada komputer - Desktop atau laptop. Tak kiralah.. Balun je PC siapa pun.
  2. Mesti ada Internet. (Aku cadangkan pakai streamyx 384kbps je.Buat kerja kat rumah, then takda siapa nak kacau korang wat kerja.)
  3. Mesti tahu copy & paste folder.
  4. Pandai menaip guna microsoft word.
  5. Perlu Pandai guna blogger (Tak wajib pun)
Untuk start buat blogger.com sendiri ni, aku nasihatkan anda perlulah guna teknik aku ni.

komputer

Cari komputer yang murah pun tak mengapa. Bawah harga RM800 dah dapat.
Pastikan anda boleh cari kapasiti komputer itu boleh simpan banyak.
Tanya pada yang pakar. Jangan tanya pada kedailah. kalau tanya mereka tu,
tahu nak untung lebih je. Silap-silap boleh kena tipu.

Saya suruh ambil kapasiti yang besar sebab apabila anda dah mula maju
sedikit dalam bisnes kecil anda tu,confirm lepas ni nak simpan benda-benda
lain pun dah tak muat disebabkan oleh folder yang banyak-banyak tu.

Internet
Selalu ramai yang suka internet laju kan? Saya pun sama.hehe

Ada pula yang kata "Ambil broadband je senang..Tak payah amik streamyx."

Ada pula yang kata, "amik streamyx lagi senang, laju pun laju. Masalah dowload
takdalah lambat..!"

Jawapannya:
Ambil la 1Kbps. Laju sangat.....! :)

Copy paste folder

Teknik ini selalunya bagi mereka yang pandai pindah-pindahkan folder. (Yang bentuk peti surat warna krim tu)
Perlu tahu copy and paste.

Pandai Menaip

Saya rasa semua orang tahu menaip. cuma bezanya lambat dan laju saja.

Gunakan blogger.com dahulu

Gunakan Blogger.com sebagai permulaan anda. Kalau anda tidak pandai menggunakan HTML yang ada di blogger, jangan bermimpilah nak maju kehadapan. Aku belajar blogspot.com ni 1 tahun setengah. Ini pun tak khatam-khatam lagi.. hik2.. :)

Saya rasa cukup setakat ini dulu k. Banyak kerja yang perlu diselesaikan. Next time kita sambung.

P.S: Apa2 pun, tinggalkan komen di blog ni.

0 komen:

Post a Comment

Ketahui Bagaimana Rahsia Orang Biasa Buat Duit Automatik Hanya Dari Rumah !!

100 88 Yang Pertama Mendaftar Akan Mendapat Siri Panduan Buat Duit Secara PERCUMA!

Sila isikan nama dan email anda dibawah:

Laporan Sulit #1: "Rahsia 245,752 Dari Rumah Secara Automatik DiRumah!" Laporan Sulit #2: "Sistem Buat Duit RM9,950 Dalam 30 Hari Cara Senang!"
Nama:
Email Utama:

I fully respect your email privacy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...