Pages

Saturday, April 24

Kad Debit / Kredit, Mana Yang Terbaik?

Ramai yang keliru, debit card atau kredit card. Ramai di antara yang selalu bertanya mana satu yang terbaik. Di sini, saya nak beritahu apa yang say atahu tentang kad transaksi online ni.

Jika anda adalah newbie, eloklah guna debit card sudah cukup untuk memulakan perniagaan internet.


Tapi ...bagaimana nak mohon kad debit?

Anda hanya perlu ke Public Bank atau Aliance Bank untuk memohon kad debit mereka. Anda juga ke 7eleven (sekitar lembah klang) dan membeli kad debit Next G Ambank dan aktifkan di Ambank.

Hanya 3 kad debit ini boleh digunakan bagi transaksi online walaupun bank lain juga menawarkan kad debit mereka tetapi hanya 3 ini boleh digunakan secara online.(Setakat ini mungkin ada yang terbaru )

Apa beza kad debit dan kad kredit?

Kad debit ni macam prepaid. Kita boleh guna selepas kita topup.Hanya hanya sebanyak yang kita topup tersebut je boleh guna. Kalo lebih daripada tu akan jadi error pada transaksi. Ia membantu anda untuk mengawal perbelanjaan anda di internet. Cuma yang tak best,anda kena ke bank untuk topup. Bagi kad debit Public Bank, anda tak perlu ada akaun Public Bank untuk memiliki kad debit.

Kad Kredit pula kita berhutang dengan bank untuk guna duit dalam tu. Silap silap anda boleh diistiharkan bankrup jika anda tidak mengawal perbelanjaan kad kredit anda. Hati- hati bagi mereka yang menggunakan kad kredit. Jika anda seorang pemboros, jangan gunakan kad kredit, guna saja kad debit.

Kad debit terbaik kalau nak approve paypal dan online sales bagi saya ialah public bank debit card. ambank memang mudah tetapi chargenya tinggi dan boleh nak keluarkan paypal fund melalui ambank debit card.

Beza kad kedit dgn debit yg paling mudah ialah:

  1. kad debit- kalau anda nak guna urusan membeli belah anda perlu “top up” dgn duit sendiri.
  2. Kad kedit - anda tak perlu top up just behutang saja degan bank dulu lepas itu baru bayar.
Jadi , manakah yang terbaik?

kedua-duanya terbaik. Usah lihat dari segi penggunaan, tapi lihat pada keberkesanan mengeluarkan wang untuk anda.

1 komen:

kredit Info said...

This information is very usefull for me. I shall definatelly try this one. I found one of the best link.
kredit info

Post a Comment

Ketahui Bagaimana Rahsia Orang Biasa Buat Duit Automatik Hanya Dari Rumah !!

100 88 Yang Pertama Mendaftar Akan Mendapat Siri Panduan Buat Duit Secara PERCUMA!

Sila isikan nama dan email anda dibawah:

Laporan Sulit #1: "Rahsia 245,752 Dari Rumah Secara Automatik DiRumah!" Laporan Sulit #2: "Sistem Buat Duit RM9,950 Dalam 30 Hari Cara Senang!"
Nama:
Email Utama:

I fully respect your email privacy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...